Vidste du, at ordet prompt har været en del af den danske ordbog siden 1984?
I skrivende stund findes ordet at prompte eller prompting ikke i den danske ordbog selvom det næsten ikke er muligt at undgå ordet anno 2024. Men hvad vil det egentlig sige at prompte og hvorfor kommer vi ikke til at kunne undgå dette ord i fremtiden?
Før vi dykker ned i, hvordan man prompter i praksis, så lad os kigge på, hvad ordet egentlig indebærer.
Spørger du den danske ordbog er en prompt: Kort besked på en computerskærm der i forbindelse med en mulighed for indtastning angiver fx hvilken type input der forventes, eller hvilken tilstand programmet aktuelt befinder sig i. Men hvad snakker vi helt nøjagtig om, når vi i dag snakker om prompting.
I dag er prompting uløselig forbundet med generativ AI – altså kunstig intelligens-værktøjer som Copilot, ChatGPT, Midjourney og mange, MANGE flere.
Vi bruger prompting til at skabe de rigtige rammer for at få det bedste output fra generative AI-værktøjer. Med andre ord giver vi disse værktøjer en kommando med håbet om, at vi får den perfekte tekst, det perfekte billede tilbage. Dette er dog sjældent tilfældet.
Psst… Og møder du ordet GenAI på din vej og rejse med kunstig intelligens, så er det bare en forkortelse for Generativ AI.
Det vigtigste, når man prompter, er at være klar og præcis i den opgave, man ønsker værktøjet skal løse, og at man samtidig er kontekstbevidst. En god prompt skal give tilstrækkelig information til at guide AI’en til at generere det ønskede resultat, samtidig med at den undgår misforståelser eller unøjagtigheder. At forstå konteksten, hvor prompten er baseret, er afgørende for at sikre, at AI’en producerer relevante og meningsfulde output.
1. Vær præcis og klar
Formuler dine prompts klart og tydeligt for at guide AI-modellen til at producere det ønskede indhold uden tvetydighed eller misforståelser. Fx. I stedet for prompten: “Skriv noget om hunde.” Så prøv: “Beskriv forskellige hunderacer, deres egenskaber og egnet træning.”
2. Brug relevante eksempler
Inkluder konkrete eksempler eller nøgleord relateret til det ønskede emne for at hjælpe AI’en med at forstå konteksten og levere mere relevante resultater.
3. Undgå ledende spørgsmål og metaforer
Vores sprog er ladet med betydning og metaforer. Når du prompter AI kan det være en fordel at undgå kompleks- og ladet sprog, da AI’en måske ikke forstår det korrekt.
4. Eksperimenter med forskellige stilarter
Prøv forskellige promptformater, såsom personaer eller skrivestil, for at finde den tilgang, der bedst passer til dine behov og præferencer.
5. Evaluer og tilpas
Vurder AI’ens output og juster dine prompts efter behov for at forbedre kvaliteten og relevansen af det genererede output.
Når vi dykker ned i verdenen af AI-prompting, står vi over for dybe etiske overvejelser, der ledsager teknologien. Det skal ikke være en hemmelighed, at vi i Pink Pastinak er ret pro-AI, men her er to overvejelser vi ønsker, at du tager med ind i din rejse med kunstig intelligens og Generativ AI.
Beskyttelse af datasikkerhed og privatliv er afgørende, når vi deler personlige oplysninger med AI-modeller. Det kan udfordre vores ret til autonomi og øge risikoen for privatlivskrænkelser og sikkerhedsbrud. Derfor er det vigtigt at etablere etiske retningslinjer og robuste sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at disse data behandles sikkert og fortroligt.
En anden udfordring ved prompting er at sikre både kvalitet og ansvarlighed i det genererede output samt at mindske risikoen for misbrug. AI-modeller mangler ofte den samme forståelse og empati som mennesker har, hvilket kan resultere i vildledende eller endda skadeligt output. Det er også vigtigt at erkende, at AI-modeller ikke altid er 100% pålidelige, og at det genererede output kan variere i kvalitet og nøjagtighed. Derfor er det nødvendigt at forstå AI’s begrænsninger og ikke blindt stole på output uden kritisk vurdering.
Så når du begynder at dygtiggøre dig indenfor prompting så husk, at det er en proces at finde frem til de gode prompts, konteksten er afgørende for resultatet og husk ikke mindst at bevare en ansvarlig tilgang til AI.